Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden odobrio je slanje skoro 500 američkih vojnika u Somaliju, pošto je njegov prethodnik Donald Tramp naredio njihovo povlačenje, saopštili su američki zvaničnici.

Bajden je odobrio zahtev sekretara za odbranu Lojda Ostina da ,,omogući efikasniju borbu protiv El Šababa”, prenosi Reuters.

,,Predsednik je odobrio zahtev Sekretarijata za odbranu o ponovnom uspostavljanju američkog vojnog prisustva u Somaliji, kako bi se omogućila efikasnija borba proitv El Šababa, čija je snaga porasla i predstvalja povećanu pretnju’’, rekla je nova portparolke Bele kuće Karin Žan Pjer.

Prema rečima portparolke, odluka o ponovnom uvođenju američkog prisustva u Somaliju doneta je kako bi se maksimizirala bezbednost i omogućila bolja podrška američkim partnerima.

,,Naši partneri mogu imati koristi od naše doslednije podrške i angažovanja prilikom suočavanja sa pretnjom koju prestavlja El Šabab, tako što imaju malo, ali uporno američko prisustvo’’, navela je Žan Pjer.

Pre odluke Donalda Trampa o povlačenju trupa, Sjedinjene Države su imale oko 700 vojnika u Somaliji, koji su, kako ističe Reuters, sprovodili operacije protiv pobunjeničke grupe El Šabab, povezane sa Al Kaidom. Pobunjenička grupa obećala je da će doneti stabilnost, uspostavljanjem stroge interpretacije šerijatskog zakona. Od 2006. godine, grupa je porasla po broju pripadnika i počela da vrši napade van Somalije, uključujući napade u Keniji i Ugandi.

Portparolke Bele kuće iskoristila je priliku da čestita novom predsedniku Somalije pobedu na izborima, ističući da Somalija sada ima priliku da se fokusira na političke, ekonomske i bezbednosne reforme, neophodne za unapređenje interesa stanovnika ove afričke države.

,,Podstičemo njihovog novog predsednika i sve somalijske lidere da daju prioritet jačanju demokratske uprave i institucija, razvoju bezbednosnih snaga za borbu protiv terorizma, sprovođenju ekonomskih reformi i olakšanoj isporuci humanitarne pomoći milionima stanovnika Somalije koji pate od razorne suše’’, rekla je Karin Žan Pjer.

Bivši mirovni aktivista Hasan Šeik Muhamed, koji je 16. maja stupio na funkciju predsednika Somalije, obećao je da će blisko sarađivati sa međunarodnim partnerima.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay