Delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) boravi u zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije radi razmene iskustava u oblasti operacija borbenog traganja i spasavanja.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije, tokom posete razmatraju se pitanja koja su od značaja za bezbednu i efikasnu realizaciju zadataka službe traganja i spasavanja i mogućnosti za dalju saradnju vazduhoplovnih snaga Srbije i Sjedinjenih Država u ovoj oblasti.

,,Težište u razgovorima je na razmeni profesionalnih iskustava u primeni operativnih procedura u planiranju i izvođenju helikopterskih operacija borbenog traganja i spasavanja i upotrebi savremenih uređaja i opreme koji omogućavaju potragu, lociranje i evakuaciju ljudstva iz okruženja i sa nepristupačnih terena u svim vremenskim i zemljišnim uslovima”, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Iz ministarstva su naveli i da te aktivnosti predstavljaju „nastavak dugogodišnje uspešne saradnje vazduhoplovstava Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD“ i da „doprinose unapređenju sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO pre svega po pitanju bezbednosti letenja u operacijama traganja i spasavanja“.

Krajem aprila, Beograd je posetio zamenik komandanta USEUCOM general-potpukovnik Majkl Hauard, koji je tada bio u sastavu delegacije pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Tom prilikom Hauard se sastao sa ministrom odbrane Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem i generalom Milanom Mojsilovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije. Zamenik komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD podsetio je da se vojna saradnja dve države u najvećoj meri ostvaruje upravo posredstvom Evropske komande Oružanih snaga, ističući napredak u odnosima, dok je kao najznačajniji korak u unapređenju bilateralne vojne saradnje izdvojeno zajedničko angažovanje u mirovnoj operaciji na Sinaju.

Evropska komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država odgovorna je za američke vojne operacije širom Evrope, delovima Azije i Bliskog istoka, Arktika i Atlantskog okeana. Sastoji se od preko 64.000 stalno raspoređenog vojnog i civilnog osoblja i blisko sarađuje sa NATO saveznicima i partnerima.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Ministarstvo odbrane Republike Srbije