Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je za Politiku da je pitanje sankcija Rusiji na stolu pred Srbijom, ali da Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi po tom pitanju.

,,Administracija predsednika Džozefa Bajdena želi da ojača veze između SAD i Srbije, i to tako što ćemo produbiti ekonomske odnose i sigurnosnu saradnju’’, rekla je na početku intervjua Karen Donfrid, dodajući da će dolazak ambasadora Kristofera Hila dati novi zamah u odnosima između Srbije i Sjedinjenih Država.

,,Mislim da je bilo veoma važno što je Srbija glasala da se suspenduje rusko članstvo u Savetu UN za ljudska prava. Srbija se na glasanju Generalne skupštine UN svrstala uz 141 državu koja je glasala da osudi rusku invaziju i zatraži povlačenje Rusije, a samo pet država je glasalo protiv. To su bile odluke Srbije, ali kad smo videli da se Srbija svrstala uz SAD i Evropu, to je bilo važno, posebno u kontekstu srpskog zvaničnog strateškog cilja – članstva u Evropskoj uniji’’, dodala je ona.

Donfrid je istakla i da je pitanje uvođenja sankcija Rusiji sada nesumnjivo na stolu pred Srbijom.

,,Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kad je reč o sankcijama”.

O odnosima Beograda i Prištine, Donfrid je rekla da je veoma važno da obe strane sarađuju, napominjući da ,,SAD podržavaju dijalog kojim posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje”.

Karen Donfrid boravila je u Beogradu 26. aprila kada se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Tim povodom nije organizovano obraćanje medijima, već je javnost o detaljima sastanaka bila obaveštena samo putem saopštenja.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da američki zvaničnici koji su bili u poseti Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Tom prilikom, Brnabićeva je ocenila da učestale posete američkih zvaničnika Srbiji pokazuju veće prisustvo SAD na Zapadnom Balkanu i njihovu bojazan da se bilo kakva kriza sa istoka Evrope ne prelije na region.

,,Naš zajednički interes je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Mislim da zaista imamo prijateljske odnose sa SAD, iako se ne slažemo oko nekih ključnih pitanja poput statusa Kosova”, navela je Brnabić, dodajući i da su Srbija i SAD saglasne da je neophodno da se dijalog sa Prištinom što pre nastavi.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav