Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, te da Sjedinjene Države podržavaju francusko-nemački predlog.

,,Nije mi poznato da evropski predlog zahteva hitno rešenje u roku od nekoliko nedelja, ali svakako zahteva veoma brz napredak u dijalogu. Francusko-nemački predlog treba razmotriti, jer može pomoći da se veoma brzo ostvari napredak”, rekao je Eskobar u emisiji ,,Oko magazin”.

Eskobar je naglasio da nije ,,određivao nikakve rokove za to i taj predlog, ali da predlog treba veoma pažljivo razmotriti.

,,Evropa se suočava s jednom od najvećih kriza od Drugog svetskog rata i važno je konsolidovati našu zajednicu, stvoriti stabilnost u Evropskom prostoru dok se bavimo krizom u Ukrajini. Zato je ideja napretka ka stvaranju stabilne situacije na Balkanu u ovom trenutku apsolutno važna. Što pre razmotrimo prilike da to postignemo, to će biti bolje’’, ocenio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Država.

U vezi osnivanja Zajednice srpskih opština, Eskobar je rekao da je to ,,postojeća obaveza koja mora biti ispunjena’’.

,,To je postojeća obaveza i jedina obaveza u okviru briselskog dijaloga koja je prošla kroz kosovsku skupštinu. Zato je od ključne važnosti da se reši to pitanje kad razmišljamo o zajednici na severu Kosova i o tome kako oni mogu da ostvare svoja prava i kao građani Srbije i kao građani Kosova. Oni imaju pravo da učestvuju u kulturnom, društvenom i političkom životu Srbije u skladu s Ustavom Srbije i na osnovu svog državljanstva Srbije, ali imaju pravo i na punu zaštitu institucija Kosova na osnovu svog kosovskog državljanstva. Zato je osnivanje Zajednice srpskih opština ključni preduslov za ostvarivanje napretka’’, rekao je Eskobar.

Gabrijel Eskobar je prethodno posetio Prištinu, zatim je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem. Ambasadori država Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska) i šef delegacije Evropske unije su zatim Vučiću uručili zajednički dokument u kome izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, a uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassySerbia