Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, mogućnostima za nastavak dijaloga i pronalaženja održivih rešenja.

Nakon što je posetio Prištinu, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se u Beogradu sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

„Predsednik Vučić je još jednom istakao punu posvećenost Srbije nastavku procesa dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma u Briselu i poštovanju međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje ističe, Gabrijel Eskobar izrazio je očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine o svim otvorenim pitanjima i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastaviti dinamično i konstruktivno, što je značajno kako za građane, tako i za sveukupan mir, stabilnost i napredak regiona, uz brzo okončanje pregovora.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike i tom prilikom Petković je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

Takođe, Petković je sagovorniku skrenuo pažnju na značaj poštovanja člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice.

Eskobar je drugi visoki zapadni zvaničnik, posle izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je od početka ove nedelje bio u Beogradu i Prištini. Pre toga, sa Vučićem i Aljbinom Kurtijem telefonom je razgovarao i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav