Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da na izveštaj Evropske komisije o Srbiji gleda kao na ,,polupunu čašu”, jer je Beograd ostvario napredak u mnogim oblastima, ali da postoji zabrinutost u oblasti vezanoj za Rusiju.

,,Umesto da komentarišem Evropsku uniju, reći ću iz perspektive Sjedinjenih Američkih Država, mi sada pokušavamo još bliže da sarađujemo sa Srbijom nego ikada ranije, a posebno u oblasti bezbednosti”, rekao je Hil odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, nakon otvaranja konferencije o bezbednosti dece.

Hil je rekao da su ovo veoma teška vremena zbog toga što je Rusija, kako je naveo, odlučila da izvrši invaziju svog suseda.

,,To su zaista sramotni trenuci u sadašnjoj istoriji, ali nas je to u ovom trenutku, SAD i EU, približilo možda više nego što smo bili bliski dugo vremena pre toga tako da sada blisko sarađujemo i sa nasim partnerima u EU, kao i u okviru NATO alijanse”, ocenio je američki ambasador, dodajući da  je proces proširenja EU ,,uveliko u mislima svih’’.

Ambasador je ocenio da Rusija ima ,,veliki i negativan uticaj” na energetsku situaciju u Srbiji.

,,Svi uviđamo ove poteškoće, ali rekao bih da je Srbija shvatila da je potrebno da se u tom pogledu pokrene i videli smo očigledan progres u Njujorku kada se pridružila grupi od 145 zemalja sveta koje su osudile rusku agresiju”, rekao je Hil.

Hil je takođe istakao da Sjedinjene Države sarađuju sa Vladom Srbije, ali da nije samo odgovornost vlade već i svakog građanina koji bi, dodao je, trebalo da razmišlja o tome šta je Rusija učinila svojoj susednoj zemlji i kako na napade na infrastrukturne objekte odgovara napadima na civilno stanovništvo.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Hil je ocenio da tu ima još dosta posla, ali je pozdravio što se u taj proces uključuju visoki evropski zvaničnici, koji žele da pokrenu dijalog.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassySerbia