Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je najvažniji ishod pregovora u Ohridu to što je Srbija prihvatila svoju evropsku budućnost i jasan plan kako da do nje stigne.

Američki ambasador je na Tviteru napisao da ta odluka zahtevala mudrost, integritet i hrabrost.

Hil je poručio da ostaje još mnogo posla, a da će SAD biti uz Srbiju na svakom koraku.

Pod okriljem Evropske unije, nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou počela je u subotu u Ohridu i trajala gotovo 12 sati. Nakon sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je ,,nekakav dogovor” postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama.

,,Niko ne može da nametne obavezu Srbiji da prizna Kosovo. Srbija može da radi na implementaciji do crvenih linija”, rekao je Vučić, dodajući i da neće implementirati ,,bilo šta što se tiče članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama”.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su se Beograd i Priština dogovorili u vezi aneksa sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. On je naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

Ovu izjavu zvaničnika EU potvrdio je i Aljbin Kurti, koji je ujedno istakao da je sada na EU da pronađe mehanizam za sprovođenje dogovorenog.

Nakon sastanka zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Nemačke pozdravili su ,,iskorak Beograda i Prištine ka normalizaciji odnosa’’, a specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je u Ohridu postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/Usambserbia