Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, najavio je da se u narednom periodu mogu očekivati velike promene u sektoru energetike kako u svetu tako i u regionu Zapadnog Balkana.

U izjavi pre konferencije „Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije“, održane 12. maja u Domu Narodne skupštine, Hil je rekao da je tema energetske diverzifikacije izuzetno važna i dodao da je „pravo vreme“ da se razgovara o neophodnim koracima.

„Posebno ćemo razgovarati o tome šta Sjedinjene Američke Države mogu da učine da pomognu Srbiji u svemu ovome i razgovaraćemo dalje o pitanjima koja su u interesu naših zemalja“, najavio je Hil.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović istakla je da je energetska diverzifikacija veoma značajna tema za Srbiju, te da od energetske sigurnosti, nezavisnosti i diverzifikacije u gasnom sektoru zavise ekonomska stabilnost i nacionalna bezbednost države.

,,Nalazimo se u jako teškim i izazovnim vremenima, nadamo se kraju rata u Ukrajini, ali nas posle toga svakako čekaju ekonomska i energetska kriza sa kojima ćemo morati svi zajedno da se borimo”, rekla je ona.

Mihajlovićeva se 10. maja sastala sa specijalnim nemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

,,Iduće godine kad bude završena gasna interkonekcija sa Bugarskom, imaćemo mogućnost da dobijamo gas i od drugih snabdevača. Naš plan je da gradimo interkonekcije i da se povežemo i sa ostalim susedima, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Hrvatskom, kao i izgradnja novih gasnih skladišta”, rekla je ministarka tada, govoreći o Južnom gasnom koridoru, preko kojeg bi države Zapadnog Balkana trebalo da se povežu sa gasovodnom mrežom Grčke, a koja bi tečni gas dopremala iz Sjedinjenih Država i Azerbejdžana.

Treba podsetiti i da je na dan kada je Rusija najavila prekid isporuke gasa Bugarskoj, ministarka Mihajlović rekla, tokom video-konferencije sa predstavnicima SAD, da je saradnja u procesu energetske tranzicije neophodna, posebno u momentima energetske krize.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Zorana_dpm