Nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da je održavanje mira i stabilnosti kada je reč o Tajvanu od vitalnog značaja, Kina je navela da Sjedinjene Američke Države šalju ,,veoma pogrešne i opasne signale” Tajvanu.

Pitanje Tajvana bilo je u fokusu devedesetominutnog ,,direktnog i iskrenog” razgovora između američkog i kineskog šefa diplomatije, Entonija Blinkena i Vanga Jia na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi RTS.

,,Pitanje Tajvana je unutrašnja kineska stvar, i Sjedinjene Države nemaju pravo da se mešaju u to koji će se metod koristiti za rešavanje toga pitanja”, citiralo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova reči ministra Vanga.

Tenzije oko Tajvana su porasle nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Od te posete usledile su kineske vojne vežbe oko ostrva, dok je američki predsednik Džozef Bajden obećao je da će braniti demokratsku upravu Tajvana.

Iako Bela kuća insistira da se njena politika o Tajvanu nije menjala, Peking tvrdi da Bajdenovi komentari šalju pogrešne sgnale onima koji žele nezavisnost ostrva

Američki i kineski predsednik su u telefonskom razgovoru krajem jula razmenili upozorenja u vezi Tajvana. Tom prilikom Si Đinping je upozorio Sjedinjene Države da se ,,ne igraju vatrom”, te naveo da se nada da američka strana to jasno i razume.

Kina je takođe kritikovala i planiranu zajedničke vojne vežbe južnokorejskih i američkih snaga, koje će se održati od 26. do 29. septembra.

Povodom ovih najavljenih vežbi, Severna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa, te izazvala reakcije Južne Koreje, Japana, SAD, ali i Kine i Rusije.

,,Ispaljivanje balističke rakete je akt strašne provokacije koji preti miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu, ali i međunarodnoj zajednici”, saopštava južnokorejska vojska, prenosi RTS. Prema navodima, južnokorejske snage razgovarale su sa američkim kolegama i potvrdile spremnost da odgovore na bilo kakvu provokaciju Pjongjanga.

Rusija i Kina su, s druge strane, kritikovale vežbe, te pozvale sve strane da ne preduzimaju korake koji podižu tenzije u regionu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken