Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Džastinom Fridmanom o energetskoj bezbednosti Srbije i regiona i saradnji u procesu energetske tranzicije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, u razgovoru je pored Mihajlovićeve i Fridmana, učestvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil.

,,Srbija je donošenjem modernog zakonskog okvira u oblasti energetike postavila osnove za energetsku tranziciju i promenu našeg energetskog miksa, jer trenutno skoro 70 odsto električne energije dobijamo iz uglja”, rekla je ministarka Mihajlović.

,,U vremenu ispred nas, težište investicija biće na sektoru OIE, u planu je gradnja reverzibilnih hidroelektrane, pre svega ‘Đerdapa 3’ i ‘Bistrice’, a kroz izradu strateških dokumenata razmatramo i moguće izvore bazne energije, uključujući i nuklearnu, koji će nam obezbediti energetsku bezbednost i nezavisnost”, dodala je ona.

Džastin Fridman, viši savetnik Biroa za međunarodnu bezbednost i neproliferaciju Stejt departmenta, najavio je razmatranje načina na koje SAD mogu da prošire saradnju sa Srbijom kada je reč o energetskom sektoru, navodi se u saopštenju.

,,Zadovoljstvo nam je što imamo ovu priliku da razmotrimo načine na koje Sjedinjene Države mogu da prošire saradnju sa Srbijom, imajući u vidu nastojanja da se unaprede aktivnosti vezane za energetsku bezbednost i dekarbonizaciju, uključujući i moguće zajedničke napore u sektoru nuklearne energije prema najvišim međunarodnim standardima bezbednosti, sigurnosti i neproliferacije”, rekao je Fridman.

Zorana Mihajlović istakla je unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i SAD kroz saradnju na zajedničkim projektima u oblasti transporta.

,,Verujem da i u oblasti energetike postoji ogroman potencijal za unapređenje saradnje, imajući u vidu mogućnosti za investicije u energetici, za korišćenje iskustva SAD u procesu energetske tranzicije i naše planove kad je reč o novim energetskim kapacitetima koji bi trebalo da doprinesu većoj energetskoj bezbednosti Srbije, ali i regiona”, dodala je potpredsednica Vlade.

Ambasador Hil, koji je takođe učestvovao u razgovoru, nedavno je najavio da se mogu očekivati velike promene u sektoru energetike kako u svetu tako i u regionu Zapadnog Balkana.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Zorana_dpm