Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sastala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Na snimku objavljenom na Tviter nalogu ukrajinskog predsednika, u delegaciji Kongresa u Kijevu, pored Nensi Pelosi, su i Džejson Krou, Džim Mekgovern i Adam Šif.

,,Verujemo da vas posećujemo kako bismo vam se zahvalili za vašu borbu za slobodu… Vaša borba je borba za sve. Naše opredeljenje je da budemo uz vas dok se borba ne završi”, rekla je Pelosi.

Zelenski je iskoristio priliku da se zahvali Sjedinjenim Državama na, kako je naveo, zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Kako je Pelosi istakla, američka delegacija koja je stigla u Kijev, došla je sa porukom da je dodatni paket pomoći ,,na putu”, te da se radi na realizaciji novog zahteva predsednika Džozefa Bajdena o dodatnoj podršci Ukrajini.

Bajden je od Kongresa zatražio 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini, kao i pravna sredstva za oduzimanje imovine ruskih oligarha. Novi paket pomoći obuhvatio bi više od 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć, 8,5 milijardi za direktnu ekonomsku pomoć vladi i 3 milijarde za humanitarnu i pomoć za stabilno snabdevanje hranom.

,,Naša delegacija doputovala je u Kijev kako bi poslala nepogrešivu u glasnu poruku celom svetu: Amerika čvrsto stoji uz Ukrajinu”, navela je Nensi Pelosi.

,,Mi smo na granici slobode i vaša borba je borba za sve. Naša obaveza je da budemo uz vas dok se borba ne završi”, dodala je ona.

Američka kongresna delegacija na čelu sa Nensi Pelosi otputovaće u Poljsku, gde će se sastati sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom. ,,Radujemo se što ćemo se zahvaliti našim poljskim saveznicima na njihovoj posvećenosti i humanitarnim naporima”, istakla je Pelosi.

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba boravio je 1. maja u Pekingu kako bi zatražio od Kine da pruži sigurnosne garancije kao deo potencijalnog budućeg mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije.

,,Ukrajina trenutno proučava mogućnost sticanja sigurnosnih garancija od stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uključujući Kinu i druge velike sile”, rekao je Kuleba kineskim medijima. Kuleba je dodao i da je nakon pregovora u Istanbulu, rusko-ukrajinski pregovarački proces trenutno otežan.

,,Nakon pregovaračke runde u Istanbulu rusko-ukrajinski pregovori odvijaju se uz poteškoće. Ukrajinska delegacija je predložila nacrt sporazuma o međunarodnim bezbednosnim garancijama Ukrajini, a ruska strana je zatražila dodatno vreme da prouči taj predlog”, naveo je ukrajinski ministar dodajući da je ,,posle toga, nažalost, pregovarački proces postao veoma komplikovan”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Speakerpelosi