Više od nedelju dana nakon održavanja izbora na polovini mandata aktuelne američke administracije, republikanci su obezbedili 218 mesta u trci za Predstavnički dom američkog Kongresa, što je dovoljno da osvoje većinu.

Prevlast u Predstavničkom domu republikancima će omogućiti da utiču na agendu aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena. Nakon preuzimanja dužnosti u januaru, republikanci će moći da blokiraju zakonodavne prioritete Bele kuće, da odlučuju o tome koji predozi će ući u raspravu i imaće priliku da pokrenu istragu odbora u vezi sa Bajdenovom administracijom.

Očekuje se da bi predsedavajući donjim domom američkog Kongresa mogao biti Kevin Mekarti.

,,Amerikanci su spremni za novi smer, a republikanci u Predstavničkom domu za postizanje rezultata”, napisao je Mekarti na Tviteru nakon objave o uspehu republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa.

Predsednik Džozef Bajden čestitao je Mekartiju, rekavši da je spreman da sarađuje sa republikancima u Predstavničkom domu.

,,Na ovim izborima, birači su jasno govorili o svojim brigama: potrebi da se smanje troškovi, zaštiti pravo na izbor i sačuva naša demokratija. Kao što sam rekao prošle nedelje, budućnost je previše obećavajuća da bi bila zarobljena u političkom ratu. Američki narod želi da uradimo stvari za njih. Žele da se fokusiramo na pitanja koja su im bitna i da im živote učinimo boljim’’ rekao je Bajden, poručivši da će sarađivati sa bilo kim – republikancem ili demokratom – ko je spreman da radi s njim na ispostavi rezultata.

Da podsetimo, pobedom senatorke Ketrin Kortez Masto u Nevadi, demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, obezbedivši 50 mesta sa mogućnošću da dobiju još jedno u drugom krugu glasanja u Džordžiji 6. decembra.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay