Otpravnica poslova američke ambasade u Kijevu Kristina Kvijen izjavila je da bi Sjedinjene Američke Države do kraja maja mogle da ponovo otvore svoje diplomatsko predstavništvo u Ukrajini.

,,Slušamo profesionalace iz sektora bezbednosti. Kada nam kažu da možemo da se vratimo, vratićemo se se”, istakla je Kvijen na konferenciji za novinare u Kijevu.

Kvijen je rekla da će američke diplomate tokom naredne dve nedelje početi da obavljaju jednodnevna putovanja u glavni grad Ukrajine.

,,Uzbuđeni smo što se vraćamo i nastavićemo napore da učinimo sve što je u našoj moći da ovde na terenu pomognemo Ukrajini da pobedi u ovom ratu. Radujemo se saradnji sa ukrajinskom vladom, civilnim sektorom i međunarodnim organizacijama”, istakla je ona.

Američke diplomate napustile su ambasadu u Kijevu skoro dve nedelje pre prvog ruskog napada 24. februara. Najpre su pojedine svoje funkcije obavljali iz Lavova, a zatim su se premestili u susednu Poljsku.

Kvijen je ocenila i da je ruski predsednik Vladimir Putin napravio ,,istorijski pogrešnu procenu’’ napadom na Ukrajinu.

,,Postigao je suprotno od onoga što je nameravao. Nastojao je da potčini Ukrajinu, a umesto toga pokazao je svetu ukrajinsko jedinstvo, odlučnost i hrabrost’’, rekla je Kvijen, dodajući da su Sjedinjene Države, NATO i druge države naoružavale i snabdevale Ukrajinu, ujedno učvršćujući istočni NATO blok.

,,Saveznici i partneri Ukrajine uveli su najoštrije sankcije Rusiji, kakve svet nije nikad video’’, ocenila je Kristina Kvijen.

Pojedine zapadne države ponovo su otvorile svoje ambasade u Kijevu, kako se focus borbi premestio sa glavnog grada. U nedelju, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će neke američke diplomate početi da dolaze i u Lavov, na zapadu zemelje.

Neposredno pre vesti o nastavku američkih diplomatskih aktivnosti u Ukrajini, dogodilo se nekoliko poseta visokih američkih zvaničnika toj državi, uključujući i dolazak predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, koja se 1. maja u Kijevu sastala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

IZVOR FOTOGRAFIJE:New York Post