Sjedinjene Američke Države pozdravile su ishod izbora u Srbiji, ali ujedno izražavaju i zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), rečeno je u saopštenju Stejt departmenta.

Sjedinjene Države su ,,zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dobilo značajnu podršku na izborima”, ali ujedno izražavaju i zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije OEBS.

,,Delimo zabrinutost misije u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa, koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike”, naveo je Stejt department Glasu Amerike.

Pored toga, u saopštenju se dodaje da se Srbija, glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ,,pridružila demokratijama celog sveta u osudi Putinovog rata u Ukrajini”, kao i da sada rezultati izbora ukazuju na ,,jasnu podršku strateškim prioritetima Srbije”.

,,Sjedinjene Države podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji i radujemo se nastavku naših napora u izgradnji produktivnih odnosa sa Srbijom i unapređenju naših odnosa”, naglašeno je u saopštenju koje prenosi Glas Amerike.

Ipak, iako je navedeno da SAD pozdravljaju saradnju Vlade Srbije sa posmatračkom misijom OEBS-a i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, Amerika takođe poziva da se Srbija posveti otklanjanju nepravilnosti koje je misija uočila.

Prema oceni OEBS-a, izborni dan protekao je načelno mirno. Ipak, uočeni su proceduralni nedostaci, poput gužvi na biralištima i kršenja tajnosti glasanja, dok su tokom izborne kampanje postojali izazovi koji su ograničili mogućnost birača da donesu ,,informisan“ izbor bez pritiska ili podsticanja.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kristofer Hil, čestitao je putem Tvitera Aleksandru Vučiću ponovni izbor za predsednika, ali je čestitke uputio i drugim kandidatima koji su učestvovali na izborima.

Kristofer Hil je doputovao u Beograd 31. marta, kada je i predao akreditive predsedniku Srbije. On je na položaju ambasadora SAD zamenio Entonija Godfrija, koji je na toj funkciji bio od novembra 2019. godine.