Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom o situaciji u regionu, naročito aktuelnoj nakon runde dijaloga između Beograda i Prištine održane prošle nedelje u Briselu.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je Hilu predstavio stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom.

,,Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu izazvanu jednostranim potezima Prištine”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić preneo je ambasadoru Hilu i da Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština. Ukazujući na tenzije koje postoje na KiM, Vučić je rekao da je važno da se Priština pridržava dogovora da kosovske specijalne snage mogu da pređu na sever samo uz saglasnost NATO i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi, zaključuje se u saopštenju.

Vučić je na Tviteru napisao da je sa Hilom imao „konkretan i sadržajan razgovor“ o situaciji posle poslednje runde razgovora u Briselu.

„Ponovio sam doslednu poziciju Srbije koja nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja kompromisnog rešenja, radi održanja mira i stabilnosti“, istakao je Vučić.

Nakon više od godinu dana, nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je 18. avgusta, međutim višesatni razgovori su okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Žozep Borelj je najavio nastavak pregovora.

U tom svetlu, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće Prištinu i Beograd 24. i 25. avgusta, piše Glas Amerike.

Posle okončane runde u Briselu, SAD su pozvale su Beograd i Prištinu da nastave dijalog, ocenivši da ,,Vašington pažljivo prati situaciju”. Tom prilikom je portparol Stejt departmenta istakao da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o ,,uzajamnom priznanju”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav