Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da razgovor sa američkim senatorima nije bio lak, te da je tom prilikom ponovio stav Srbije po pitanju ukrajinske krize.

,,Čini mi se da smo kroz razgovor sa senatorima pokrenuli važne teme iz bilateralnih odnosa. Imali smo dobar razgovor za koji verujem da produbljuje našu saradnju’’ istakao je Vučić danas nakon uručivanja Ordena predsedniku Evrodžasta Ladislavu Harmanu.

Kako je predsednik Srbije rekao, razgovor je vođen o temama koje nisu ni lake ni jednostavne – o Ukrajini, odnosu Zapada prema Rusiji, pozicioniranju Srbije. ,,Ja sam ponovio stavove Srbije koji su zauzeti u zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost, koje je vlada usvojila’’, istakao je Vučić, naglašavajući uverenje da će Srbija nastaviti dalju saradnju po svim ključnim pitanjima i dalje unapređenje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsednik Vučić se u utorak sastao sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom. Tom prilikom, unapređenje saradnje sa SAD istaknuto je kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Međutim, po pitanju krize u Ukrajini čini se da nije došlo do usaglašavanja stavova.

Kao cilj njihovog dolaska u Beograd, senatori su naglasili da je reč o potvrdi bilateralni odnosi Srbije i SAD. Međutim, na stolu se našlo i pitanje uvođenja sankcija Rusiji. Kris Marfi je tom prilikom rekao da ,,Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi ‘ničim izazvana invazija’  Rusije na Ukrajinu”.

Uprkos tome što je senatorka Džin Šahin istakla da će Srbija i SAD nastaviti razgovore po pitanju sankcija, predsednik Vučić u izjavi za Financial Times rekao je da, uprkos pritiscima, Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav