Grupa američkih senatora uputila je pismo državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Blinkenu i sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu, izražavajući zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, te zahtijevajući ozbiljniji angažman Sjedinjenih Država.

U pismu upućenom Blinkenu i Ostinu, demokratska senatorka iz Nju Hempšira Džin Šejhin, predsedavajuća pododbora Senata za Evropu, sa senatorima Tomom Tilisom, Krisom Marfijem i Rožerom Vikerom, poziva administraciju predsednika Bajdena da utvrdi konkretnu politiku Vašingtona prema Bosni i Hercegovini.

U pismu senatori ukazuju na važnost mandata EUFOR-a, ali i na potrebu da se razvije sveobuhvatna strategija prema BiH.

,,Krhkost mira uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom je očigledna i alarmantna. Rat Vladimira Putina ohrabrio je određene aktere u BiH koje već dugo uživaju podršku Kremlja i drugih spoljnih aktera, te se rizik da dođe do nasilja se ne sme zanemariti. Sjedinjene Države se moraju fokusirati da održe mir u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u pismu.

Senatori naglašavaju da je usled, kako su naveli, nesigurne političke dinamike u BiH, neophodno da se održi mandat EUFOR-a, kao i usklađen strateški dogovor država članica Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Američki senatori istakli su moguće posledice po nacionalne interese SAD i država Evropske unije u BiH i u regionu, do kojih bi moglo doći usled krize u Ukrajini.

,,Rusija i dalje tvrdi da je Zapadni Balkan u njenoj sferi uticaja, a ruski zvaničnici dali su brojne izjave podrške regionalnim akterima koji se protive i evropskim integracijama i NATO-u. Sjedinjene Države ne mogu okrenuti glavu na drugu stranu pred ovim pretnjama, već moraju pokazati svoju posvećenost evropskoj bezbednosti održavanjem efektivnog prisustva na Balkanu’’, ocenjuju američki senatori u pismu.

Senatori pozivaju Bidenovu administraciju da u dogovoru sa EU razvije strategiju kako da se održe mirovne snage u BiH u slučaju ruskog veta na mandat EUFOR-a i zaključuju da Sjedinjene Države već decenijama ulažu u mir i stabilnost u BiH, te da ne smeju dozvoliti da izgube pažnju u ovom trenutku.

Džin Šejhin, Kris Marfi i Tom Tilis posetili su Balkan tokom aprila, dok je Šejhinova bila u posmatračkoj misiji OEBS-a prilikom opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Takođe, demokratska senatorka Šejhin i republikanski senator Rodžer Viker zajedno su u avgustu predstavili nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay