,,Upravo sam se vratio s četvorodnevnog putovanja po Balkanu, i kao što je moj običaj nakon diplomatskog putovanja, napisao sam iskrenu priču o svom putovanju sa detaljima ‘iza kulisa’ ”, započeo je američki senator Kris Marfi svoj opis balkanskog putovanja.

Marfi je u svom tekstu najpre istakao strateški značaj Balkana.

,,Kako sam se tokom protekle decenije iznova i iznova vraćao na Balkan u ulozi člana Senatskog odbora za spoljne odnose, stekao sam uvid u to kako je region – mesto gde često počinju globalni sukobi – ključni region za Sjedinjene Države i sve više bojno polje između američkih i ruskih interesa”.

,,Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, senatorka iz Nju Hempšira Džin Šejhin – druga čelnica Senata za Balkan – i ja počeli smo raspravljati o važnosti kongresnog putovanja na Balkan”, nastavlja senator Marfi.

Prilikom susreta sa Aleksandrom Vučićem, predsednik je prekinuo Marfijev tipični uvodni monolog. ,,Kris, Kris, Kris… mi se predobro poznajemo. Prestani sa formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti”, prepričava Marfi. Nakon toga, usledilo je pitanje da li će Srbija ,,stati uz demokratske nacije i uvesti sankcije Rusiji ili će nastaviti da igra na obe strane”.

„Nazovi me za 60 dana… Proveri jesam li učinio ono što sam ti rekao da ću učiniti“, citirao je Marfi Vučićev odgovor.

,,Evropska unija – kojoj Srbija želi da se pridruži – više neće da pušta Vučića da sedi na obe stolice. Moraće da bira, a Vučića smo tokom sata gurali na nekoliko kratkoročnih koraka koje bi mogao da napravi prema pravom izboru”, ocenio je Marfi.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon vojnog prikaza „Štit 2022” na aerodromu u Batajnici, predsednik Srbije istakao je da se rok od 60 dana nije odnosio na uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, već da se taj deo razgovora ,,ticao jednog specifičnog projekta”, ali nije naveo o kakvom je projektu reč.

,,Baš me briga za Amerikance, baš me briga za Ruse i Evropljane, makar sam na svetu ostao, samo ću raditi u korist svoje države”, rekao je Vučić.

Američki senatori Kris Marfi, Džin Šejhin i Tom Tilis sastali su se sa Aleksandrom Vučićem 19. aprila u Beogradu, kako bi razgovarali o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini. Tom prilikom, Vučić je saopštio da razgovori nisu bili laki, ali da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav