Stejt Department saopštio je da se SAD nadaju da će Beograd i Priština postići dogovor ,,u narednim danima uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

..Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija”, navodi se u pisanoj izjavi Stejt Departmenta.

Ističe se i da ,,sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurale mir i stabilnost”.

,,Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu”, ocenjuje Stejt Department.

U okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se 21. novembra u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

,,Potrebna nam je deeskalacija situacije, (potrebno je) da prestanemo sa upravljanjem stalnim krizama i da umesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa”, naveo je Borelj na Tviteru, navodeći da je zakazao ,,hitan sastanak” sa Vučićem i Kurtijem.

Susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

Kosovska policija je saopštila da će do 21. novembra trajati mera opomene vozačima sa srpskim tablicama, dok će 22. novembra početi izricanje novčanih kazni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan uoči sastanka, izjavio da nije optimista u vezi sa razgovorima u Briselu.

,,Otići ću u Brisel. Ne mislim da bilo šta možemo da uradimo, ali idem da ne bih dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi”, naveo je Vučić gostujući na televiziji Prva.

Evropska unija smatra da se radi o ,,najzobiljnijoj krizi od 2013 godine”.

Situacija se dodatno zakomplikovala nakon što su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Prištine o preregistraciji vozila.

Iako su odluku o primeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice su od Prištine zatražili da implementaciju odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, dok je specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD traže od Prištine da ispuni zahtev u vezi sa registarskim tablicama i formiranjem Zajednice srpskih opština.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico