U Džordžiji u drugom krugu izbora za člana Senata američkog Kongresa, demokratski senator Rafael Varnok pobedio je republikanskog izazivača Heršela Vokera.

U prethodnom krugu izbora, Rafael Varnok osvojio je 49,2%, dok je Heršel Voker, osvojio 48,7% glasova. Kako zakon Džordžije nalaže da pobednik mora da osvoji više od 50% glasova, izbori su ušli u drugi krug.

U drugom krugu, aktuelni senator Rafael Varnok iz Demokratske partije je sa 51,3% osvojenih glasova pobedio republikanskog kandidata Heršela Vokera, koji je dobio 48,7%. Na taj način, demokrate su sa 51 mestom uspele da zadrže većinu u Senatu.

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp, koji je nedavno najavio treću kandidaturu u trci za predsednika SAD, podržavao je Heršela Vokera, te je Vokerov poraz samo jedan u nizu poraza Trampvih kandidata na izborima na pola mandata, što može biti pokazatelj Trampove popularnosti među republikansim glasačima.

S druge strane, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden čestitao je senatoru Rafaelu Varnoku pobedu u Džordžiji.

,,Glasači Džordžije ustali su večeras za našu demokratiju, odbacili ultra magaizam (izvedeno od MAGA – Make America Great Again) i što je najvažnije, poslali dobrog čoveka nazad u Senat’’, napisao je Bajden na Tviteru.

Što se Predstavničkog doma tiče, republikanci su uspeli da osvoje većinu, iako je očekivani ..crveni talas” izostao,

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Raphaelwarnock