Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom o aktuelnoj situaciji u Evropi i na Zapadnom Balkanu, kao i o daljem razvoju srpsko-američkih bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da je za napredak Srbije i celog regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, te da je u tom smislu podrška SAD od izuzetnog značaja, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika parlamenta.

Dačić je izrazio nadu da će se uspešna saradnja sa Ambasadom SAD u Beogradu nastaviti i tokom mandata ambasadora Hila, a da će dobri odnosi Srbije i SAD biti dodatno unapređeni.

Ambasador Hil je istakao da dobro poznaje Zapadni Balkan i da postoji veliki potencijal za privredni razvoj regiona, naglasivši da je neophodno raditi na boljoj promociji i privlačenju američkih investitora. Istovremeno je pozdravio inicijativu „Otvoreni Balkan“ i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje.

Kako se prenosi u saopštenju, na sastanku je bilo reči i o dijalogu Beograda i Prištine i zajednički je poručeno da otvorena pitanja u dijalogu treba da se rešavaju pod pokroviteljstvom EU.

Na drugom sastanku istog dana, Dačić je razgovarao sa savetnicima poslanika Bundestaga. Tom prilikom, predsednik Narodne skupštine potvrdio je da članstvo u Evropskoj uniji ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije.

Ovo je samo jedan u nizu sastanaka srpskih i američkih zvaničnika u protekle dve sedmice. Najpre su se senatori Kris Marfi, Džin Šejhin i Tom Tilis sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Zatim je usledila poseta pomoćnice državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Karen Donfrid koja je, pored razgovora sa Vučićem, održala sastanak i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović održala je video-konferenciju sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, dok je  potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović razgovaro sa zamenikom komandanta Evropske komande Oružanih snaga SAD general-potpukovnikom Majklom Hauardom.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Ivica.dacic.rs